top of page

Kaikki luonnonmukaiset lannoitteet eivät ole yhdenvertaisia. Vermikompostin 5 etua

Markkinoilla on monia erilaisia luonnonmukaisia lannoitteita. Miksi minun kannattaisi valita vermikompostituote?

1. Se on aidosti luonnonmukaista

Vermikomposti valmistetaan luonnollisista raaka-aineista samalla tavalla kuin ainetta valmistuu luonnossa, mutta mikä tärkeintä, lannoitteen toiminta maaperässä perustuu luonnon omiin prosesseihin.

2. Se on oikeasti tehokasta

Vermikomposti on ylivertaista muihin luonnonmukaisiin lannoitteisiin nähden kasvuun, kehitykseen ja satoon kohdistuvien vaikutusten saralla. Se tarjoaa ympäristölle mahdollisuuden reagoida optimaalisella ja suotuisalla tavalla. Yksi gramma vermikompostia saattaa sisältää yli 109 (1 000 000 000) bakteeria ja 106(1 000 000) sientä, muista mikro-organismiryhmistä puhumattakaan, ja näiden organismiryhmien välinen luontainen toiminta on erittäin monimutkaista ja monipuolista.

KAIKKI NÄMÄ BAKTEERIT, SIENET JA MIKRO-ORGANISMIT SAAVAT AIKAAN PIENELIÖKASVUSTOA, JOKA AUTTAA KASVEJA SAAMAAN TARVITTAVAT RAVINTEET. TÄMÄ ON VERMIKOMPOSTIN PÄÄASIALLINEN TOIMINTO.

On tiedossa, että kasvit eivät saa maaperästä ravinteita omillaan, ja voidakseen sulattaa niitä, ne tarvitsevat pieneliökasvustoa hajottamaan tarvittavia ravintoaineita oikeaan aikaan. Kyseessä on myös mikrobiologinen lannoite, sillä se pitää sisällään ainutlaatuisen yhdyskunnan pieneliöitä, jotka tuovat maaperään hedelmällisyyttä. Toisin kuin muut lannoitteet, mukaan lukien luomulannoitteet, vermikompostin käyttö luo optimaalisen ympäristön kasville saada ravintoa kypsymisvaiheen kautta.

3. Kyseessä EI ole tavallinen komposti tai lanta

Vermikompostin ja kompostin mikrobiologisten prosessien luonne on aivan erilainen. Kompostoinnissa pääosassa ovat termofiiliset bakteerit, kun taas vermikompostin muodostumisessa toimivat mesofyllit ja sienet, joiden toimintaa madot stimuloivat. Suurin osa hyödyllisimmistä mikro-organismeista tulee matojen ruuansulatuskanavasta. Näin ollen matojen jätökset toimivat eräänlaisen varantona, jotka kasvattavat maaperän hyödyllisen pieneliökasvuston määrää.

Toisin kuin perinteisen kompostin kohdalla, vermikompostia käytettäessä hedelmättömien versojen, hedelmien liiallisen nitraattipitoisuuden sekä heikentyneen maun tai säilyvyyden esiintyminen on käytännössä katsoen olematonta. Kerätyn sadon hyvät ominaisuudet ovat sen sijaan entistä parempia, satojen ollessa suhteellisen runsaita ja kasvien terveyden säilyessä optimaalisella tasolla.

Vermikompostin pieneliökasvusto on sata kertaa runsaampaa kuin eläinten lannassa. Yhdessä grammassa vermikompostia on yli miljardi bakteeriyhdyskuntaa, kun taas lannassa on 50-350 miljoonaa. Humussisällön osalta vermikomposti päihittää lannan seitsenkertaisesti, ja tehokkuudessa 10-15-kertaisesti.

4. Sen ravitsevat ominaisuudet ovat ylivoimaiset

Turpeesta, leonardiitista ja hiilestä saadut humaatit sisältävät äärimmäisen vähän AKTIIVISIA komponentteja, toisin kuin vermikomposti. Se sisältää merkittävästi enemmän liikkuvia ravintoaineita matojen jätöksissä, 10-31 kertaa enemmän sulatettavaa kaliumia, 7 kertaa enemmän fosforia sekä kaksinkertaisen määrän kalsiumia ja magnesiumia muihin luonnonmukaisiin lannoitteisiin verrattuna. Vermikompostin ravinteet liukenevat hitaasti veteen ja pystyvät täten tarjoamaan kasveille ravintoa pitkän aikaa.

5. Se parantaa maaperän rakennetta

Vermikompostin rakeisuudella on monia erilaisia vaikutuksia maaperään. Se parantaa maaperän rakenteen laatua, edesauttaa veden ja kaasujen vaihtumista, vähentää kivennäislannoitteiden hapettavia vaikutuksia, rikastaa maaperää biologisilla aineilla, jne.

Maaperän rakenteen parantamisen lisäksi vermikomposti lisää kationinvaihtokapasiteettia (Cation Exchange Capacity, CEC) — maaperän kykyä säilyttää ravinteita muodossa, jossa kasvit pystyvät niitä hyödyntämään, eli vermikompostilla lannoitetussa maaperässä kasvavan kasvin juuret imevät jopa samaan maaperään levitettyjä kivennäislannoitteita paremmin.

Vermikompostin ainutlaatuiset maaperälle ja kasveille hyödylliset mikro-organismiyhdyskunnat korvaavat taudinaiheuttajapieneliöitä ja vakauttavat hivenaineita ja humaatteja. Vermikomposti tekee maaperästä terveemmän, kasvattaa kasvien vastustuskykyä tauteja vastaan ja eliminoi monia laajalle levinneitä kasvitauteja.

Vermikompostilla on myös muita arvokkaita ominaisuuksia, kuten korkea kosteuskapasiteetti, kosteuden vastustuskyky, hydrofiilisyys, mekaaninen vahvuus sekä rikkaruohosiementen puute.


Vermikomposti pystyy keräämään jopa 70 % vettä ja on jopa 15 kertaa tehokkaampaa kuin mikään muu luonnonmukainen lannoite.


Tee valintasi!


25 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page