top of page

Vermikompostiuutteen käyttöä tukeva tutkimus


Ievinsh, Gederts & Vikmane, Māra & Ķirse, Agnese & Karlsons, Andis. (2017). Vermikompostiuutteen ja vermikompostipohjaisten humushappojen vaikutus siementen itämiseen ja hampuntaimien kasvamiseen. Latvian tiedeakatemian toimittama, osasto B: luonnontiede, eksakti tiede ja soveltavat tieteet. 71. 10.1515/prolas-2017-0048.

Teollista käyttöä varten kasvatetut hamppulajikkeet (Cannabis sativa L.) ovat viime aikoina nousseet kestäväksi vaihtoehtoiseksi teollisuuskuidun ja bioenergian lähteeksi, minkä lisäksi kyseessä on erittäin arvokas ruoka- ja rehulähde. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli arvioida vermikompostiuutteen vaikutusta, vermikompostin kivennäisainekoostumusta sekä vermikompostipohjaisten humus- ja fulvohappojen vaikutusta siementen itämiseen ja hampuntaimien kasvamiseen. Yleisesti ottaen kaikkien vermikompostikomponenttien erillinen käyttö stimuloi siementen itämistä sekä alkeisvarsien ja alkeisjuurien kasvua, sekä lisäsi klorofyllipitoisuutta sirkkalehdissä. Vaikuttava pitoisuusasteikko sekä stimulaation aste vaihteli merkittävästi eri hoitotapojen välillä. Käytännössä vermikompostin ja vermikompostipohjaisten uutteiden käyttö hampun kasvun stimuloimiseksi voisi olla hyödyllistä 5 %, 0.05 mg·mL⁻¹ ja 1 % pitoisuuksina, kun kyseessä on vermikompostiuute, humushapot ja fulvohapot tässä järjestyksessä.


Kestävä maataloustuotanto, varsinkin luonnonmukainen maatalous, vaatii uusia keinoja lannoittamiseen ja kasvien suojaamiseen. Erilaisten lannoitteiden ja muiden luomujätteestä saatujen tuotteiden käyttö on erittäin lupaavaa uusiutuvien resurssien hyödyntämisen kannalta (Ðimon ja Czakó, 2014). Biologisen jätteen käsittely kastematojen ja pieneliöiden yhteistyönä on osa luonnonmukaisen lannoitteen, vermikompostin, tuotantoa, ja vermikomposti sisältääkin runsaasti humusaineita ja kivennäisaineita (Lazcano et al., 2008). Tämä lannoite parantaa maaperän hedelmällisyyteen liittyviä ominaisuuksia (Ferreras et al., 2006) ja vaikuttaa kasveihin monella eri tavalla biologisesti. Kasvien kasvun edistäminen (Ievinsh, 2011; Grantina-Ievina et al., 2013) sekä vastustuskyvyn lisääntyminen taudinaiheuttajia vastaan (Zaller, 2006; Ersahin et al., 2009) ja kasvinsyöjiä vastaan (Edwards et al., 2011, Cardoza ja Buhler, 2012) lukeutuvat vermikompostin käytön tunnettuihin vaikutuksiin. Varsinkin vermikompostin kyky edistää kasvien kasvua on usein liitetty suureen humusainepitoisuuteen (Muscolo et al., 1999).
Lisäksi, vermikompostin suhteellisen korkean kivennäisainepitoisuuden vuoksi, osa vermikompostin ja vermikompostiuutteiden kasvua edistävästä toiminnasta saattaa johtua ylimääräisten kivennäisaineiden myönteisestä vaikutuksesta kasvien kasvulle (Karlsons et al., 2016).

23 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page